İçeriğe geç

Kaizen villa,konut,ofis elektrikli yerden ısıtma sistemleri ile konforu en üst seviyede yaşayın.

[vc_row][vc_column][vc_tta_tabs color=”orange” active_section=”1″][vc_tta_section title=”Yerden ısıtma sistemi” tab_id=”1576854859827-621afbab-4d0f”][vc_column_text]

Yerden Isıtma Nedir ?

Ülkemizde enerji giderlerinin dağılımına baktığımızda en büyük payın ısıtmaya harcandığını görüyoruz. Enerji kaynaklarımız tükeniyor ve verimlilik konusu teknolojinin hayatımıza girmesiyle daha da önem kazanıyor. Birim enerji ile daha geniş alanları ısıtmak, kullanıcı alışkanlıklarına göre ısınabilmek ve minimum kaynak ile maximum fayda almak için yerden ısıtma sistemleri en doğru seçeneklerin başında gelmektedir. Yerden ısıtma temelde yaşam alanlarımızın tabanından ısınması anlamına gelmektedir. Isınan havanın yükselmesi prensibi ile sıcaklığı en yoğun hissettiğimiz ayak tabanından başlayarak baş hizamıza kadar ideal sıcaklıkları hissetmemiz için tasarlanmıştır. Isıtma işleminin gerçekleşebilmesi için 2 farklı uygulama vardır. İlki elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren ısıtma kablolarıdır ( rezistans kablosu ) diğeri ise harici bir kaynakta ısıtılan suyun zemine döşenen boruların içinde döndürülmesidir. Kısaca elektrikli yerden ısıtma ve sulu yerden ısıtma olarak adlandırılabilir.

Her iki ısıtma çözümünde de ısının zeminde homojen dağılımı ve enerjinin verimli kullanımı tercih sebebi olarak öne çıkmaktadır. Projelerine değer katmak isteyen inşaat firmaları, müşterilerine en uygun ısıtma çözümünü sunmak isteyen uygulamacılar ve yaşam alanlarına birçok avantaja sahip yerden ısıtma sistemleri ile değer katmak isteyen konut sahipleri alttan ısıtma sistemlerini tercih etmektedir. Kimse buz gibi soğuk bir ortamda uzun süre bulunmak istemez. İnsanoğlu yaratılışı gereği 25°C-30°C sıcaklık değerleri arasında yaşamını sağlıklı bir biçimde sürdürebilmektedir. Ortamın ısı değerleri bu aralıkta değil ise bazı yardımcı organlar sayesinde bu ısı değerleri yaşamsal ortamda sağlanmalıdır. Soğuk kış mevsimini pencereden zevk ile sıcacık bir ortamda izlemenizin yardımcısı ise alttan ısıtma sistemleridir. Yerden ısıtma; binaların tabanına beton zemin içerisine döşenmiş borular ya da kablolar sayesinde ortamların zeminden ısınmasını sağlayan komplike alttan ısıtma sistemleridir. Zeminden ısıtma sistemi nin sağladığı temiz ve sıcacık ortamın yanında sistemin enerji sarfiyatının düşük olması sebebiyle bütçeleri korumak adına sıklıkla tercih edilmektedir.

Elektrikli ( Isıtma kablosu ) yerden ısıtma nedir ?

Yerden ısıtma sistemlerinin de birbirine göre farkları vardır. Zeminden ısıtma için kullanılacak enerjinin çeşidine göre sistemin kurulumu ve çalıştırılması da değişiklik gösterebilir. Alttan ısıtma gücünü elektrik enerjisi ile sağlayan yerden ısıtma sistemlerine elektrikli yerden ısıtma sistemleri denmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi; inşaat aşamasında ya da yenileme projelerinde zemine en yakın noktada döşemenin altına uygulanır. Zemine döşenen ısıtıcı kablolar yada bu kabloların belirli aralıklarla taşıyıcı bir filenin üzerine fabrikasyon montajı ile hazırlanmış ısıtıcı şilteler vasıtasıyla zeminde ısıtma uygulaması gerçekleştirilir. Kabloyla yerden ısıtma banyo, mutfak vb küçük alanlarda özellikle girinti çıkıntı ve yuvarlak hatlara sahip mekanlarda kolaylık sağlar. şilte ile yerden ısıtma ise salon, odalar vb nispeten büyük ve köşeli alanlarda kablo ile uygulamaya nazaran montaj kolaylığı sunmaktadır. Zemine homojen olarak döşenen ısıtıcı kablo ya da ısıtma şiltesinin üzeri döşeme harcı yada tesviye bileşeni ile kaplanmaktadır. Sistem zemin sıcaklık sensörü ve dijital yerden ısıtma termostat ünitesi ile kullanıcı alışkanlıklarına göre çalışmaktadır.

Kablo ile yerden ısıtma nedir ?

Isıtıcı kablo yada rezistans kablolarının ısıtma yapılacak alanin zeminine belli aralıklar ile döşenmesi ile yapılan yerden ısıtma uygulamasına kabloyla yerden ısıtma denir. Isıtma kablolarının zemin bağlantı ekipmanları ile şap atmadan önce zeminde formlarının bozulmadan kalması sağlanır. Sistem yerden ısıtma termostatı ve zemin sensörü ile birlikte çalışarak elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirmektedir.

Şilteyle yerden ısıtma nedir ?

Pvc, metal ya da fiber taşıyıcı filelerin üzerine belirli aralıklarla ısıtıcı kabloların projeye uygun m2/Watt değerlerini yakalaması için önceden fabrikasyon olarak döşendiği ısıtıcı ünitelerdir. Isıtma şilteleri büyük ve köşeli alanlarda ısıtma kablolarının zemine uygulanmasından 3 kat daha hızlı döşenebilmesine imkan tanır. Ayrıca kablo aralıklarının düzgün olması, şap atılırken formlarının bozulmaması ve soğuk uç bağlantılarının fabrikasyon olarak gizli soğuk uç teknolojisi ile önceden hazırlanmasına imkan verir. Belirli boy ve güçlerde önceden hazırlanan ısıtıcı şilteleri esnek yapısıyla zemine sermek oldukça kolaydır. Yurtdışında DIY (do it yourself) olarak tanımlanan ev sahiplerinin uygulama firmasına gerek olmadan kendisinin yerden ısıtma sistemini mükemmel olarak döşemesine imkan veren sistemlerdir. Gerektiğinde ısıtıcı kabloların şilteden ayrılarak uzun veya kısa geldiği alanlarda şilteden bağımsız olarak zemine sabitlenebilmesine imkan tanır. Bununla beraber banyo, mutfak ya da girintili çıkıntılı alanlarda şilteden ziyade sadece ısıtıcı kabloların zemine döşenmesi daha etkilidir.

Yerden ısıtma sistemleri hakkında

Yerden ısıtma sistemleri günümüzden çok daha eski zamanlarda icat edilmiş olup ilk örneklerine M.Ö. 80 yılında rastlanmaktadır. Çin, Tibet gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Roma’da yerden ısıtma sistemlerine rastlanılmıştır. İlk kullanılan sistemlerde kullanım prensibi yakılan ocaklardan çıkan sıcak baca gazlarının boruların zemin ve duvarlardan geçirilmesiyle ve ortamı ısıtmasıyla olmuştur. İlerleyen zamanla birlikte sanayi devrimi ile buharlı sistemlere geçilmiştir. Türkiye’de ilk yerden ısıtma sistemine Kayseri’de rastlanılmıştır. Gevher Nesibe Darülşifası’nda uygulanmış sistem tıp medreseleri içerisinde en eşsiz ve donanımlı tarihi eser olarak bakılması nedenlerinden biridir. Ayrıca 70’li yıllarda Ankara Kocatepe Cami zeminine uygulanmasıyla günümüzdeki yaygınlığına kavuşmaya başlamıştır. Isıtma sistemleri içerisinde konfor ve rahatlık bakımından insanoğlunun ilk keşfettiği ısınma sistemlerinden olması sebebiyle teknolojik değişime uğraması da birçok kez olmuştur. Örnek vermek gerekir ise ince karbon ısıtma filmlerinin keşfedilmesiyle sistem en verimli ve son haline ulaşmıştır.

Neden yerden ısıtma sistemleri tercih edilmelidir ?

Yerden ısıtma sistemleri konfor ve rahatlık açısından sayısız tercih sebebine sahiptir. Ortamda yer kaplamaması, kolay uygulanması, toz oluşumunu azaltması ve ısıyı eşit dağıtmasıyla tercih sebebi olabilmektedir. Ayrıca gelişen teknoloji ile sistem daha etkin ve verimli kullanılabilmekte aylık fatura masrafını minimum düzeylere indirebilmektedir. Sayısız sebeplerin içerisinde en ilginç sebeplerden birine de yerden ısıtma sisteminin terlik kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmasıdır. Evet yanlış duymadınız terlik kullanımını ortadan kaldırır çünkü sistem komple yer zeminini ısıttığı için ayaklar sürekli ılık olmakta çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan nedenleri ortadan kaldırmaktadır ve sistem ısının uygulanma ortamına adil dağılmasına neden olmaktadır. Bir başka sebep ise bakım gerektirmemesidir diğer ısıtma yöntemlerinde sistemler en uzun yılda bir kez bakım isterken yerden ısıtma da bu durum söz konusu değildir, dolayısı ile bakım maliyeti oluşmaz.

Yerden ısıtma projesi hangi bileşenlerden oluşur ?

Yerden ısıtma sisteminin ana bileşeni zemine uygulanan ince ( 5mm, 6mm, 7mm ) ısıtma kablosu birimidir. Isıtıcı kablolar istenirse montaj kolaylığı yaratması adına ısıtıcı şilte şeklinde belirli boy ve güçlerde fabrikasyon soğuk uç ile birlikte hazırlanmaktadır. Isıtıcı şilteler 2 m2 ile 10 m2 alan arasında tek parça olarak hazırlanabilmektedir. 80 Watt/m2 ile 350 Watt/m2 aralığında güç değerleri sunarlar. Isıtıcı kablolar ise makaralar halinde m2’de 7 Watt – 30 Watt/Metre aralığında üretilmektedir. Kabloların zemine uygulanması sonrası dijital termostat ünitesi ve ısı algılayıcı sensör ünitesi sisteme dahil edilmekte dolayısıyla yer zemini komple bir radyatör vazifesi görmektedir.

Hangi şartlarda yerden ısıtma sistemi tercih edilmelidir ?

Kullanıcılar yüksek konforlu sürekli bakım ve bakım maliyeti gerektirmeyen ve düşük maliyetli bir ısıtma sistemini hedefliyorsa zeminden ısıtma sistemi ni tercih etmelidir. Radyatörlerin yer kaplaması sebebiyle kısıtlı alana sahip kullanıcılar bu ısıtma sistemlerinden daha çok fayda alabilmektedir. Sayısız avantajın yanında genellikle ısınmak için az çaba gerektiren bir sisteme ihtiyaç duyan kişiler yerden ısıtma sistemini rahatlıkla tercih edebilmektedir. Elektrikli yerden ısıtmanın bir diğer önemli özelliği ise sağlık açısından faydalarıdır; astım bronşit ve solunum yolu rahatsızlığı olan kişiler için en düşük toz üreten sistemdir. Gözle görülmeyen toz ve bakteriler klasik ısıtma şekillerinde hava akımına bağlı olarak ortamda hareket etmektedir. Zeminde oluşan ısının tüm yüzeye homojen dağılması ve istikrarlı olarak yükselmesi toz oluşumunu minimum indirir. Bununla beraber ıslak zeminlerde uygulanması özellikle banyolarda ve çocuk odalarında zeminin kuru kalmasına böylece de daha az bakteri oluşmasına imkan verir. Yerden ısıtma sistemlerinin gerek sulu sistemlerle gerekse de klasik ısıtma sistemleri ne nazaran daha çok tercih edilmesinin sebeplerinden bir diğeri ise kolay kontrol edilebilmesidir. Dijital akıllı akıllı dijital termostat ünitesi yaşam alanlarınızın estetiğine katkı yaptığı gibi aynı zamanda ısıtma sisteminizden en yüksek verimi almanızı sağlar. Bunu bir örnekle anlatalım. Sabah işe gitmeden önce duşa giriyorsanız banyonuzun siz uyurken saat 6da çalışmasını ve siz gitmeden biraz önce kapanmasını ayarlayabilirsiniz. Salonunuzu kullanım alışkanlıklarınıza göre programlayabilirsiniz. Radyatörlü ısıtmada odanızı 24C’ye ayarladıysanız bunu 21-22 aralığında tutmanız aynı sonucu almanız için yeterlidir. Aradaki 2-3 derecelik fark tüketimde yüksek tasarrufları beraberinde getirmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemini avantajlı kılan kolay kontrol edilebilirliği özellikle tüm odaların birbirinden farklı saat veya sıcaklık değerlerinde otomatik olarak kullanmanıza imkan vermesidir. Elektrikli yerden ısıtma sisteminde haraketli bir parça yoktur. Bu bozulacak bir parça olmadığı anlamına gelmektedir. Isıtıcı kablolar belirli direnç ( elektrik akımı ) aralıklarında asla görmeyecekleri sıcaklıklara uygun olarak üretilmektedirler. Bu nedenle işlevlerinden, performanslarından ve niteliklerinden hiçbir şey kaybetmezler. Bakım gerekmez, döşendiği zemin değişene kadar mükemmel olarak çalışmaya devam ederler.

Döşeme yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir ?

Yerden ısıtma sistemleri ısıtıcı kablolar ya da bu kabloların şilte formunda kullanılmasından bahsetmiştik. Bununla beraber ev ve iş yerlerinizde ısıtma sisteminizi;

  • Ana ısıtma kaynağı olarak mı kullanacaksınız?
  • Konfor amaçlı belirli bir zeminde ya da ana ısıtma kaynağınıza destek olarak ikinci bir ısıtma olarak mı kullanacaksınız?
  • Sisteminizi parke altında mı kullanacaksınız?

Bu 3 soru tüm yerden ısıtma sisteminizi etkilemektedir.

Şöyle ki; ev ve iş yerlerinizde ana ısıtma kaynağı olarak yerden ısıtma yaptıracaksanız beton altından ısıtma yaptırmalısınız. Isıtma sisteminizin tek başına ev ya da iş yerinizi ısıtması için yüksek güçlerde üretilmeleri gerekir. Bu da ancak beton altı uygulamalar ile mümkündür. İzolasyon değerleri düşük bir yapıda 180-200Watt / m2 güç yeterliyken, özellikle yeni projelerde izolasyon değerli güçlü yapılarda 160-180Watt/m2 güç yeterli gelebilmektedir. Ilıman bir iklimde güçlü izolasyon değerleri ile m2 deki güç ihtiyacımızı 140-160 Watt/m2’e kadar düşürmek de mümkündür. Bu güçlere ulaşmak için üretilen yerden ısıtma kablolarını halı altından, vinil yüzeylerde ve beton altında kalsa dahi uzun yıllar sonra bozulmasını istemiyorsanız ahşap parkelerin altında kullanamazsınız. Konfor amaçlı yerden ısıtma sistemi ise beton altı ya da bilinen tüm döşemelerin altında kullanılabilmektedir. Bunun nedeni m2/Watt gücünün düşük tutulmasıdır. Burada ekonomik bir ısıtma yapıp aynı zamanda konforlu zeminlere sahip olmak önemlidir. Ana ısıtma kaynağınıza yerden ısıtma ile de destek olarak birlikte kullanabilirsiniz. Bu seçenekte ana ısıtma kaynağı olarak 80-120 Watt/m2 güç çıkışı yeterli gelmeyecektir. Geniş ve yaygın bir kullanım alanına sahip ahşap parkeler için ise yerden ısıtma sisteminizi beton altı olsa dahi yüksek güçte seçemezsiniz. Bunun nedeni yüksek sıcaklıklar parkelerde bozulmalara yol açar. Beton altı konfor amaçlı ısıtma sistemi kurulması ve üzerine parke döşenmesi en yaygın kullanım seçeneğidir.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Avantajları” tab_id=”1576854859828-eef77ea7-2123″][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Kaizen olarak farkımız” tab_id=”1576854907739-cdb1f2f4-40bc”][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]