İçeriğe geç

Elektrikli yerden ısıtma sistemi

  • Yerden Isıtma Nedir?
  • Yerden Isıtma Sistemleri Hakkında
  • Elektrikli Yerden Isıtma Sistemlerinin Özellikleri
  • Alttan Isıtma Sistemi Döşemesi Nasıl Yapılır?
  • Yerden Isıtma Fiyatları
  • Yerden Isıtma Sistemi Kullanım Alanları
  • Yerden Isıtma İle İlgili Sorulan Sorular
  • Yerden Isıtma & Radyatör İle Isıtma Karşılaştırması
  • Isıtmax İle Yerden Isıtma Sistemi Kurmak

Yerden Isıtma Nedir?

 

Ülkemizde enerji giderlerinin dağılımına baktığımızda en büyük payın ısıtmaya harcandığını görüyoruz. Enerji kaynaklarımız tükeniyor ve verimlilik konusu teknolojinin hayatımıza girmesiyle daha da önem kazanıyor. Birim enerji ile daha geniş alanları ısıtmak, kullanıcı alışkanlıklarına göre ısınabilmek ve minimum kaynak ile maximum fayda almak için yerden ısıtma sistemleri en doğru seçeneklerin başında gelmektedir. Yerden ısıtma temelde yaşam alanlarımızın tabanından ısınması anlamına gelmektedir. Isınan havanın yükselmesi prensibi ile sıcaklığı en yoğun hissettiğimiz ayak tabanından başlayarak baş hizamıza kadar ideal sıcaklıkları hissetmemiz için tasarlanmıştır. Isıtma işleminin gerçekleşebilmesi için 2 farklı uygulama vardır. İlki elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren ısıtma kablolarıdır ( rezistans kablosu ) diğeri ise harici bir kaynakta ısıtılan suyun zemine döşenen boruların içinde döndürülmesidir. Kısaca elektrikli yerden ısıtma ve sulu yerden ısıtma olarak adlandırılabilir.

YERDEN ISITMA FİYATLARI HAKKINDA BİLGİ ALIN! 

Her iki ısıtma çözümünde de ısının zeminde homojen dağılımı ve enerjinin verimli kullanımı tercih sebebi olarak öne çıkmaktadır. Projelerine değer katmak isteyen inşaat firmaları, müşterilerine en uygun ısıtma çözümünü sunmak isteyen uygulamacılar ve yaşam alanlarına birçok avantaja sahip yerden ısıtma sistemleri ile değer katmak isteyen konut sahipleri alttan ısıtma sistemlerini tercih etmektedir. Kimse buz gibi soğuk bir ortamda uzun süre bulunmak istemez. İnsanoğlu yaratılışı gereği 25°C-30°C sıcaklık değerleri arasında yaşamını sağlıklı bir biçimde sürdürebilmektedir. Ortamın ısı değerleri bu aralıkta değil ise bazı yardımcı organlar sayesinde bu ısı değerleri yaşamsal ortamda sağlanmalıdır. Soğuk kış mevsimini pencereden zevk ile sıcacık bir ortamda izlemenizin yardımcısı ise alttan ısıtma sistemleridir. Yerden ısıtma; binaların tabanına beton zemin içerisine döşenmiş borular ya da kablolar sayesinde ortamların zeminden ısınmasını sağlayan komplike alttan ısıtma sistemleridir. Alttan ısıtma sistemi nin sağladığı temiz ve sıcacık ortamın yanında sistemin enerji sarfiyatının düşük olması sebebiyle bütçeleri korumak adına sıklıkla tercih edilmektedir.

Elektrikli (Kablolu)Yerden Isıtma Nedir?

Yerden ısıtma sistemlerinin de birbirine göre farklılıkları bulunmaktadır. Alttan ısıtma için kullanılacak enerjinin çeşidine göre sistemin kurulumu ve çalıştırılması da değişiklik gösterebilir. Alttan ısıtma gücünü elektrik enerjisi ile sağlayan yerden ısıtma sistemlerine elektrikli yerden ısıtma sistemleri denmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi; inşaat aşamasında ya da yenileme projelerinde zemine en yakın noktada döşemenin altına uygulanır. Zemine döşenen ısıtıcı kablolar yada bu kabloların belirli aralıklarla taşıyıcı bir filenin üzerine fabrikasyon montajı ile hazırlanmış ısıtıcı şilteler vasıtasıyla zeminde ısıtma uygulaması gerçekleştirilir. Kabloyla yerden ısıtma banyo, mutfak vb küçük alanlarda özellikle girinti çıkıntı ve yuvarlak hatlara sahip mekanlarda kolaylık sağlar. Şilteyle yerden ısıtma ise salon, odalar vb nispeten büyük ve köşeli alanlarda kablo ile uygulamaya nazaran montaj kolaylığı sunmaktadır. Zemine homojen olarak döşenen ısıtıcı kablo ya da ısıtma şiltesinin üzeri döşeme harcı yada tesviye bileşeni ile kaplanmaktadır. Sistem zemin sıcaklık sensörü ve dijital yerden ısıtma termostatları ile kullanıcı alışkanlıklarına göre çalışmaktadır.

Kabloyla Yerden Isıtma Nedir?

Isıtıcı kablo yada rezistans kablolarının ısıtma yapılacak alanin zeminine belli aralıklar ile döşenmesi ile yapılan yerden ısıtma uygulamasına kabloyla yerden ısıtma denir. Isıtma kablolarının zemin bağlantı ekipmanları ile şap atmadan önce zeminde formlarının bozulmadan kalması sağlanır. Sistem yerden ısıtma termostatı ve zemin sensörü ile birlikte çalışarak elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirmektedir.

Şilteyle Yerden Isıtma Nedir?

Pvc, metal ya da fiber taşıyıcı filelerin üzerine belirli aralıklarla ısıtıcı kabloların projeye uygun m2/Watt değerlerini yakalaması için önceden fabrikasyon olarak döşendiği ısıtıcı ünitelerdir. Isıtma şilteleri büyük ve köşeli alanlarda ısıtma kablolarının zemine uygulanmasından 3 kat daha hızlı döşenebilmesine imkan tanır. Ayrıca kablo aralıklarının düzgün olması, şap atılırken formlarının bozulmaması ve soğuk uç bağlantılarının fabrikasyon olarak gizli soğuk uç teknolojisi ile önceden hazırlanmasına imkan verir. Belirli boy ve güçlerde önceden hazırlanan ısıtıcı şilteleri esnek yapısıyla zemine sermek oldukça kolaydır. Yurtdışında DIY (do it yourself) olarak tanımlanan ev sahiplerinin uygulama firmasına gerek olmadan kendisinin yerden ısıtma sistemini mükemmel olarak döşemesine imkan veren sistemlerdir. Gerektiğinde ısıtıcı kabloların şilteden ayrılarak uzun veya kısa geldiği alanlarda şilteden bağımsız olarak zemine sabitlenebilmesine imkan tanır. Bununla beraber banyo, mutfak ya da girintili çıkıntılı alanlarda şilteden ziyade sadece ısıtıcı kabloların zemine döşenmesi daha etkilidir.

Yerden Isıtma Sistemleri Hakkında

Yerden ısıtma sistemleri günümüzden çok daha eski zamanlarda icat edilmiş olup ilk örneklerine M.Ö. 80 yılında rastlanmaktadır. Çin, Tibet gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Roma’da yerden ısıtma sistemlerine rastlanılmıştır. İlk kullanılan sistemlerde kullanım prensibi yakılan ocaklardan çıkan sıcak baca gazlarının boruların zemin ve duvarlardan geçirilmesiyle ve ortamı ısıtmasıyla olmuştur. İlerleyen zamanla birlikte sanayi devrimi ile buharlı sistemlere geçilmiştir. Türkiye’de ilk yerden ısıtma sistemine Kayseri’de rastlanılmıştır. Gevher Nesibe Darülşifası’nda uygulanmış sistem tıp medreseleri içerisinde en eşsiz ve donanımlı tarihi eser olarak bakılması nedenlerinden biridir. Ayrıca 70’li yıllarda Ankara Kocatepe Cami zeminine uygulanmasıyla günümüzdeki yaygınlığına kavuşmaya başlamıştır. Isıtma sistemleri içerisinde konfor ve rahatlık bakımından insanoğlunun ilk keşfettiği ısınma sistemlerinden olması sebebiyle teknolojik değişime uğraması da birçok kez olmuştur. Örnek vermek gerekir ise ince karbon ısıtma filmlerinin keşfedilmesiyle sistem en verimli ve son haline ulaşmıştır.

Neden Yerden Isıtma Sistemleri Tercih Edilmelidir?

Yerden ısıtma sistemleri konfor ve rahatlık açısından sayısız tercih sebebine sahiptir. Ortamda yer kaplamaması, kolay uygulanması, toz oluşumunu azaltması ve ısıyı eşit dağıtmasıyla tercih sebebi olabilmektedir. Ayrıca gelişen teknoloji ile sistem daha etkin ve verimli kullanılabilmekte aylık fatura masrafını minimum düzeylere indirebilmektedir. Sayısız sebeplerin içerisinde en ilginç sebeplerden birine de yerden ısıtma sisteminin terlik kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmasıdır. Evet yanlış duymadınız terlik kullanımını ortadan kaldırır çünkü sistem komple yer zeminini ısıttığı için ayaklar sürekli ılık olmakta çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan nedenleri ortadan kaldırmaktadır ve sistem ısının uygulanma ortamına adil dağılmasına neden olmaktadır. Bir başka sebep ise bakım gerektirmemesidir diğer ısıtma yöntemlerinde sistemler en uzun yılda bir kez bakım isterken yerden ısıtma da bu durum söz konusu değildir, dolayısı ile bakım maliyeti oluşmaz.

Yerden Isıtma Projesi Hangi Bileşenlerden Oluşur?

Yerden ısıtma sisteminin ana bileşeni zemine uygulanan ince (5mm, 6mm, 7mm) ısıtma kablolarıdır. Isıtıcı kablolar istenirse montaj kolaylığı yaratması adına ısıtıcı şilte şeklinde belirli boy ve güçlerde fabrikasyon soğuk uç ile birlikte hazırlanmaktadır. Isıtıcı şilteler 2 m2 ile 10 m2 alan arasında tek parça olarak hazırlanabilmektedir. 80 Watt/m2 ile 240 Watt/m2 aralığında güç değerleri sunarlar. Isıtıcı kablolar ise makaralar halinde m2’de 7 Watt – 30 Watt/Metre aralığında üretilmektedir. Kabloların zemine uygulanması sonrası termostat ve sensör sisteme dahil edilmekte dolayısıyla yer zemini komple bir radyatör vazifesi görmektedir.

ÖRNEK TÜKETİM DEĞERLERİ
ODA TİPİIsıtılan Alan (m²)Günde Çalıştığı Saat (İSTANBUL)Günde Çalıştığı Saat (ANKARA)Günde Çalıştığı Saat (ERZURUM)Yaklaşık Aylık Tüketim(İstanbul – Ankara – İzmir)
Banyo457918TL – 25,2TL – 32,4TL
Mutfak1046836TL – 54TL – 72TL
Salon1257954TL – 75,6 – 97,2TL
Kış Bahçesi1057945TL – 63TL – 81TL
Yatak Odası635716,2TL – 27TL – 37,8TL
Tüm ısıtıcılar 100Watt/m² gücünde hesaplanmıştır. İstanbul, Ankara ve Erzurum illerimiz referans olarak kabul edilmiştir. Kw birim fiyat 30 kuruş olarak hesaba katılmıştır.Konut izolasyon değerleri orta kalitede kabul edilmiştir. Değerler + ve – olarak değişkenlik gösterebilir.

Hangi Şartlarda Yerden Isıtma Sistemi Tercih Edilmelidir?

Kullanıcılar yüksek konforlu sürekli bakım ve bakım maliyeti gerektirmeyen ve düşük maliyetli bir ısıtma sistemini hedefliyorsa alttan ısıtma sistemi tercih etmelidir. Radyatörlerin yer kaplaması sebebiyle kısıtlı alana sahip kullanıcılar bu ısıtma sistemlerinden daha çok fayda alabilmektedir. Sayısız avantajın yanında genellikle ısınmak için az çaba gerektiren bir sisteme ihtiyaç duyan kişiler yerden ısıtma sistemini rahatlıkla tercih edebilmektedir. Elektrikli yerden ısıtmanın bir diğer önemli özelliği ise sağlık açısından faydalarıdır; astım bronşit ve solunum yolu rahatsızlığı olan kişiler için en düşük toz üreten sistemdir. Gözle görülmeyen toz ve bakteriler klasik ısıtma şekillerinde hava akımına bağlı olarak ortamda hareket etmektedir. Zeminde oluşan ısının tüm yüzeye homojen dağılması ve istikrarlı olarak yükselmesi toz oluşumunu minimum indirir. Bununla beraber ıslak zeminlerde uygulanması özellikle banyolarda ve çocuk odalarında zeminin kuru kalmasına böylece de daha az bakteri oluşmasına imkan verir. Yerden ısıtma sistemlerinin gerek sulu sistemlerle gerekse de klasik ısıtma sistemleri ne nazaran daha çok tercih edilmesinin sebeplerinden bir diğeri ise kolay kontrol edilebilmesidir. Dijital akıllı yerden ısıtma termostatları yaşam alanlarınızın estetiğine katkı yaptığı gibi aynı zamanda ısıtma sisteminizden en yüksek verimi almanızı sağlar. Bunu bir örnekle anlatalım. Sabah işe gitmeden önce duşa giriyorsanız banyonuzun siz uyurken saat 6da çalışmasını ve siz gitmeden biraz önce kapanmasını ayarlayabilirsiniz. Salonunuzu kullanım alışkanlıklarınıza göre programlayabilirsiniz. Radyatörlü ısıtmada odanızı 24C’ye ayarladıysanız bunu 21-22 aralığında tutmanız aynı sonucu almanız için yeterlidir. Aradaki 2-3 derecelik fark tüketimde yüksek tasarrufları beraberinde getirmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemini avantajlı kılan kolay kontrol edilebilirliği özellikle tüm odaların birbirinden farklı saat veya sıcaklık değerlerinde otomatik olarak kullanmanıza imkan vermesidir. Elektrikli yerden ısıtma sisteminde haraketli bir parça yoktur. Bu bozulacak bir parça olmadığı anlamına gelmektedir. Isıtıcı kablolar belirli direnç ( elektrik akımı ) aralıklarında asla görmeyecekleri sıcaklıklara uygun olarak üretilmektedirler. Bu nedenle işlevlerinden, performanslarından ve niteliklerinden hiçbir şey kaybetmezler. Bakım gerekmez, döşendiği zemin değişene kadar mükemmel olarak çalışmaya devam ederler.

Döşeme Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Yerden ısıtma sistemleri ısıtıcı kablolar ya da bu kabloların şilte formunda kullanılmasından bahsetmiştik. Bununla beraber ev ve iş yerlerinizde ısıtma sisteminizi;

  • Ana ısıtma kaynağı olarak mı kullanacaksınız?
  • Konfor amaçlı belirli bir zeminde ya da ana ısıtma kaynağınıza destek olarak ikinci bir ısıtma olarak mı kullanacaksınız?
  • Sisteminizi parke altında mı kullanacaksınız?

Bu 3 soru tüm yerden ısıtma sisteminizi etkilemektedir.

Şöyle ki; ev ve iş yerlerinizde ana ısıtma kaynağı olarak yerden ısıtma yaptıracaksanız beton altından ısıtma yaptırmalısınız. Isıtma sisteminizin tek başına ev ya da iş yerinizi ısıtması için yüksek güçlerde üretilmeleri gerekir. Bu da ancak beton altı uygulamalar ile mümkündür. İzolasyon değerleri düşük bir yapıda 180-200Watt / m2 güç yeterliyken, özellikle yeni projelerde izolasyon değerli güçlü yapılarda 160-180Watt/m2 güç yeterli gelebilmektedir. Ilıman bir iklimde güçlü izolasyon değerleri ile m2 deki güç ihtiyacımızı 140-160 Watt/m2’e kadar düşürmek de mümkündür. Bu güçlere ulaşmak için üretilen yerden ısıtma kabloları nı halı altından, vinil yüzeylerde ve beton altında kalsa dahi uzun yıllar sonra bozulmasını istemiyorsanız ahşap parkelerin altında kullanamazsınız. Konfor amaçlı yerden ısıtma sistemi ise beton altı ya da bilinen tüm döşemelerin altında kullanılabilmektedir. Bunun nedeni m2/Watt gücünün düşük tutulmasıdır. Burada ekonomik bir ısıtma yapıp aynı zamanda konforlu zeminlere sahip olmak önemlidir. Ana ısıtma kaynağınıza yerden ısıtma ile de destek olarak birlikte kullanabilirsiniz. Bu seçenekte ana ısıtma kaynağı olarak 80-120 Watt/m2 güç çıkışı yeterli gelmeyecektir. Geniş ve yaygın bir kullanım alanına sahip ahşap parkeler için ise yerden ısıtma sisteminizi beton altı olsa dahi yüksek güçte seçemezsiniz. Bunun nedeni yüksek sıcaklıklar parkelerde bozulmalara yol açar. Beton altı konfor amaçlı ısıtma sistemi kurulması ve üzerine parke döşenmesi en yaygın kullanım seçeneğidir. Peki mevcut parkenizi değiştirmek istediğinizde yada yerdeki seramikleri kırıp parke kaplatmak istediğinizde durum ne olacak;

Elektrikli Karbon Isıtıcı Film

Beton ya da tesviye harcı kullanmadan 1mm kalınlığı ile parkenin altına uygulanabilen ve yükseklik yaratmayan ısıtıcı filmler son yıllarda geniş bir kullanım alanına sahipler. Karbon ısıtıcı filmler temelde bakır 2 adet iletken arasına karbon yerleştirilmesi ile oluşan çok ince yapılardır. Günümüzde parke altı zeminlerde konfor amaçlı olarak çok yaygın kullanılırlar. Güney Kore’de üretilen ısıtıcı filmler parke altı kullanım için oldukça ekonomik ve ideal ürünlerdir. Karbon Isıtıcı Filmlerin garanti süresi 5 yıldır. Distribütör garantilidir. Karbonik sistem ısıtıcı istemeyen ve kot sorunu olmayan kullanıcılar için ise Folyo Isıtıcıları tavsiye ederiz. Isıtıcı kabloların şilte formunda 2 alüminyum tabakanın arasında kalarak ısının tüm zemine yayılması prensibi ile çalışırlar. Parkeye direk temas etmeyen yüksek sıcaklıklar zemine yayılarak parkeyi korur ve bununla beraber sıcak zeminler oluştururlar.

Zemin Isıtma Sisteminin Tüyoları Nelerdir?

Zemin ısıtma sisteminizden en iyi verimi almanız ve döşeme yaptırmadan önce birkaç hususun üzerinden geçmekte fayda görüyoruz.

  1. Yerden ısıtma sistemleri temelde ısıtıcı kablo ya da ısıtıcı şilte olarak ikiye ayrılır. Düz, köşeli ve geniş alanlarda şilteler montaj kolaylığı sağlarken; küçük, dar, yuvarlak ve girintili çıkıntılı alanlarda ısıtma kablosu daha etkin kullanılır. Mutfak ve banyolar özellikle kabloların tercih edildiği alanlardır.
  2. Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan kablolar kullanılan alan ve ısıtma ihtiyacına göre farklılık gösterir. Tek ısı kaynağı olarak ya da ılık zeminlerde ekonomi ve konfor için farklı güçte ısıtma kabloları seçmelisiniz.
  3. İzolasyon şilteleri ısıtma sisteminizi zemindeki kusurlardan korur ve ısı kayıplarınızı minimum seviyede tutar.
  4. İmalat hatalarına karşı garantiden ziyade mutlaka ücretsiz servis ve tamir seçeneği sunan garantilere yönelmelisiniz.
  5. Parke altı ısıtma yaptıracaksınız ısıtma sisteminizin m2/Watt gücünün çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz. Karbon ısıtıcı filmler ya da Folyo ısıtma şilteleri parke altından ısıtma için oldukça uygun seçeneklerdir.
  6. Ev ve iş yerlerimizde oluşan tozlar kuru zeminlere tutunamadığından yerden ısıtma sistemleri bu noktada daha hijyenik ortamlar sunduğundan bahsedebiliriz. Ayrıca banyo gibi nemli zeminler gözle görülmeyen bakterilerin oluşması için elverişli ortamlardır. Isınan zeminler rutubet ve nemden de korunmaktadır.
  7. Geleneksel ısıtma şekillerinde ortamda hava akımı ve soğuk alanlar oluşabilir. Yerden ısıtma sistemleri yerden ısınan havanın yükselmesi prensibiyle tüm zeminde ısıtma yapar ve hava akımları minimum seviyedir. Gözle görünmeyen tozun yayılması açısından da bu durum yerden ısıtmanın lehinedir.
  8. Isıtma sistemleri fabrikasyon olarak test edilip, gerekli bağlantıları önceden yapılmış olarak gönderilirler. Bu sayede bir elektrikçi yardımıyla oldukça kolay uygulanırlar.

Elektrikli Yerden Isıtma Sistemlerinin Özellikleri

Elektrikli yerden ısıtma sistemleri; benzerlerinin aksine bir bakım gerektirmemektedir. Isıyı zemine eşit dağıtarak ortamı zeminden ısıtmaktadır. Uygulandığı binanın dış ısısına bağlı olarak kablo sisteminin yoğunluğu belirlenmekte Erzurum’da uygulanan bir elektrikli yerden ısıtma sistemi ile Antalya’da döşenen elektrikli yerden ısıtma sistemi farklılık gösterebilmektedir. Elektrik kablolarının döşenmesi sonrası termostat eklenmekte belirlenen ısıya ulaşıldıktan sonra sistemi devreden çıkmaktadır. Ayrıca elektrikli yerden ısıtma sistemi diğer ısıtma sistemleri gibi devamlı kullanma zorunluğu olmamaktadır. Bu sistemlerin kolay ve kısa sürede ısınması sonucu termostatlı kullanım uygulanarak aralıklı kullanım yapılabilmektedir.

Elektrikli Yerden Isıtma Sistemi Avantajları Nelerdir?

  • Elektrikli yerden ısıtma sistemi yer kaplamadığı için yaşam alanı açısından geniş alanlar sunar.
  • Sisteminin uygulandığı ortama sıcaklık eşit dağıldığı için homojen bir ortam sunar.
  • Kolay kurulumu sayesinde ısınma problemini ortadan kaldırır.
  • Gerekli yalıtımların uygulanması şartıyla elektrikli yerden ısıtma sistemi ekonomik ısınma imkanı sunmaktadır.
  • Ortamda is izlerine sebep olmamaktadır.
  • Üflemeli ısıtma sistemlerinde görülen toz kalkması durumu ortaya çıkmamaktadır.
  • Doğal gaz, yakacak yakıtın bitmesi gibi sorunlar barındırmamakta elektrikli yerden ısıtma sistemi jeneratör ile çalıştırılabilmektedir.
  • Elektrikli yerden ısıtma sistemleri diğer sistemlere göre ciddi bir bakım gerektirmemektedir.
  • Yangın ya da doğal afet durumunda insan canının korunması açısından daha avantajlıdır.
  • Doğal gaz ile çalışan ısınma sistemlerinde görülen zehirlenme vakaları ortaya çıkmaz.

Alttan Isıtma Sisteminin Problemleri Nelerdir?

Alttan ısıtma sistemleri son derece güvenli sistemlerdir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı unsurları bulunmaktadır. Alttan ısıtma sistemleri zemini ısıtması sebebi ile düzgün uygulama yapılmış ve tecrübeli personel tarafından döşenmiş olması gerekmektedir. Sistemin yanlış uygulanması çeşitli arızalara neden olabilmekte ve sistemin ekonomikliğine gölge düşürebilmektedir. İhtiyaç duyulan güç miktarı iyi analiz edilmeli ve sistem bu değerlere uygun seçilmelidir. Özellikle sulu yerden ısıtmalarda ya da yüksek güçlü seçilen elektrikli yerden ısıtmalarda parke zeminlerde deformasyon görülebilmektedir. Son yıllarda karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi ise sabit eşyaların altından yapılmasıdır. Bu durum iki önemli risk taşıyor. İlk olarak banyonuzda duşakabinin altından veya yakınında ısıtma yapıldıysa ileride yeni bir duşakabin takılırken yerde delik açma ya da kırma işlemi yapılabiliyor ve kablolara zarar verilebiliyor. Diğeri ise mesela mutfak tezgahının altında uygulanan bir ısıtmada ısı bariyeri oluşturan mobilya zamanla ısıtıcı kabloların fazla ısınmasına neden olabilir. Başka bir husus ise zemin sıcaklık sensörlerinin yanlış yerleştirilmesi sonucu oluşan performans sorunlarıdır. Nadir de olsa ev sahipleri sistemlerinden şikayetçi olmaktadır. Bizlere danıştıklarında sistemi analiz ediyor ve sorunun sensörün yanlış konumlandırılmasında buluyoruz. Güneş gören odada ışığın konumu, oda giriş kapısının konumu, kablo ile olan mesafesi ve kullanılan sensörün kalitesi gibi değişkenler düşük ihtimal de olsa sistemi etkileyebilmektedir. Mühendislik formasyonu olan, geniş tecrübeye sahip firmalardan yerden ısıtma üzerine hizmet almanızı bu noktada tavsiye ediyoruz. Kullanıcılar zeminden gelen soğuğu engellemek için kullandığı halılarını sistemin kurulumunun ardından gereksiz görebilmektedir.

Alttan Isıtma Sistemi Döşemesi Nasıl Yapılır?

Uygulanacak zeminin keşif plan ve projesinin yapılmasının ardından coğrafi koşullara, ortam sıcaklığına uygun alttan ısıtma sistemi ve döşeme malzemesi seçilerek zemin kurulumu yapılır. Alttan ısıtma sistemlerinde zemin örgüsü ihtiyaca göre şekillenmekte ve değişiklik gösterebilmektedir. Söz konusu alttan ısıtma sistemi kurulumu gerçekleştirildikten sonra üzerine gerekli zemin döşemesi kaplanarak kurulum tamamlanır. Konfor amaçlı, mevcut ısıtma sistemine destek amaçlı ya da tek ısıtma kaynağı olarak kullanılmasına karar verildikten sonar yerden ısıtma sistemleri 3 farklı şekilde döşenebilir.

  1. Konut Sahibi Tarafından: Projeden çıkarılan metrajlardan, keşif yapıldığında alınan ölçülerden ya da müşterimizin verdiği ölçülere bağlı kalarak hazırlanan ısıtma şilteleri, diğer tüm ekipmanların kurulum kılavuzu ile birlikte iletilir. Parke altı karbon ısıtma filmi, tek oda gibi küçük alanlarda rahatlıkla işveren tarafından uygulanabilir.
  2. Elektrikçi Tarafından: Birden çok odada ve geniş alanlarda yetkili bir elektrikçinin sistem ve termostat bağlantılarını kurulum kılavuzunda verilen değerlere göre yapması ve bazı ufak kırma işleri için tercih etmesidir.
  3. Uygulama Firması Tarafından: Anahtar teslim keşif, uygulama ve servis açısından kolaylık sağlar.

Konut projelerinde ve ticari yapılarda uygulamanın Kaizen gibi yetkin firmalar tarafından yönetilmesi önem son derece önemlidir.

Zemin Kaplaması Nasıl Olmalıdır?

Alttan ısıtma sistemlerinde zemin kaplaması uygulama alanına göre farklılık gösterebilmektedir. Hamam uygulamalarında mermer zemin altına uygulanan sistem konut uygulamalarında seramik karo taş veya parke zemin altına döşenebilmektedir. Sistemin uygulanması için gereken zemin kaplamasının ana kriteri ısıyı ileten ve yanıcı olmayan bir maddeden yapılmış olmasıdır. Son dönemlerde halı altı uygulamalar yapıldığını görmekteyiz. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz ve tavsiye etmiyoruz. Ayrıca parke altında kot sorunu yaratmayan karbon ısıtıcı filmlerin parke altına uygun olduğunu belirtiyoruz fakat internette bunun beton altında da bu sistemlerin kullanıldığını görmekteyiz. Bu ürünlerin beton altı kullanımı uygun olmadığı gibi suyla temas etmesi ve nemli ortamda çalışması güvenlik açısından risklidir.

Kablolu Yerden IsıtmaBanyo, Mutfak, Merdiven40 €1m²
Şilteli Yerden IsıtmaOdalar ve Köşeli Alanlar45 €1m²
Karbon Film Yerden IsıtmaParke Altı Kullanım30 €1m²
Dijital TermostatDokunmatik Ekranlı Programlanabilir70 €1m²

Yerden ısıtma fiyatları gelişen teknolojinin kullanımı ile her geçen gün daha ekonomik olmaktadır. Ayrıca Kaizen gibi Türkiye’de üretim yapan firmaların ürünleri yurtdışından getirtilen malzemeler ile kıyaslandığında daha düşük olabilmektedir. Kurulum maliyetleri açısından alternatif sistemlere göre daha yüksek fiyatlı olmasının yanı sıra tüketim değerleri, bakım gerektirmemesi ve uzun ömürlü oluşuyla kendini amorti eder. Söz konusu ısıtma sistemlerinin maliyetleri çeşitli etmenlere bağlı olarak değişebilmektedir.

Yerden Isıtma Fiyatları Ne Kadar?

Maliyetleri Etkileyen Etmenler Nelerdir?

Alttan ısıtma sistemlerinde fiyatlandırma çeşitli unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir;

  • Sistemin kimin tarafından uygulandığı (siz, elektrikçi ya da taahhüt firması)
  • Yerden ısıtmanın uygulanacağı zemin genişliği
  • Sistemin uygulanacağı yerin coğrafi koşulları (uygulama yapan firmanın masrafları açısından)
  • Kullanılan termostat sayısı ve termostatın teknik özelliği (wi-fi ile uzaktan bağlantı sağlayan termostatlar fiyatı yükseltiyor ya da bağımsız olarak kontrol edilmek istenen her oda için ayrı termostat kullanılması istendiğinde ek maliyet gerekiyor) Göre fiyatlandırmalar değişiklik gösterebilmektedir.

Tüm bu etmenler gözetilerek yerden ısıtma için gerekli maliyet bütçesi ortaya çıkarılmaktadır.

Yerden ısıtma m2 fiyatları ne kadar?

Yerden ısıtma için uygulanacak malzemeler metrekare başına 30 Euro gibi bir fiyata yapılabilmektedir. Ancak verilen fiyat sadece örnek olup uygulama, zemin mekan ve amacına göre farklılık gösterebilmektedir.

Yerden Isıtma Sistemi Kullanım Alanları

Yerden ısıtma sistemleri konutlarda, ticari yapılarda ve endüstriyel kuruluşlarda çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Kullanım alanlarına göre incelenirse;

Konutlarda Isıtma Sağlama

Evlerde rahatlıkla uygulanan ve kullanılan alttan ısıtma sistemleri konutların zemin döşemesi altına uygulanmaktadır. Kullanım alanına göre ekonomik bir ısınma yöntemi olarak konut kullanıcılarına sunulmaktadır.

Çatı Gibi Noktalarda Buzlanma Önleyici

Çatılarda biriken kar ve buz gibi unsurlara karşı önleme vazifesi gören alttan ısıtma sistemleri, tüm yapılardaki farklı çatılarda etkili ısıtma yaparak kar yükü problemlerine, buz sarkıtlarının oluşmasında, eriyen kar suyunun tahliye edilmesinde ve buzlanma gibi sorunların giderilmesindeki en etkili sistemlerdir. Çatı kenarı ısıtması, oluk içi ısıtma ve yağmur iniş borularında ısıtma olarak kullanılır.

Ticari İşletmeler

Ticari işletmeler yerden ısıtma sistemlerini daha çok kar buz eritme amaçlı olarak kullanmaktadır. Bina girişlerinde ve merdivenlerinde kar buz önleme amaçlı yerden ısıtma uygulaması en sık uygulanan ısıtma sistemlerindendir. Hamamların ısıtılmasında elektrikli yerden ısıtma artık standart bir uygulama olarak kullanılmaya başlandı. Hamamlar için en etkili, ekonomik ve kolay kontrol edilen sorunsuz ısıtma sistemi yerden ısıtma sistemidir. Otellerde ayna ısıtma çözümleri ve yerden ısıtma uygulamaları misafirlerine farklı bir kullanıcı deneyimi yaşatmanın yanında uzun ömürlü etkili ısıtma çözümleri sunma noktasında konaklama sektöründe fark yaratmaktadır. Ticari yapılar kadar kamu kurumlarında da çatılarda buz önleme çözümleri yine en çok kullanılan alttan ısıtma faaliyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Restaurantların kış bahçesi ve açık alanlarında, fabrika ya da ticari kuruluşların rampa ve sevkiyat yollarında buzlanma önleme amaçlı yol ısıtma uygulamalarında ve seracılık sektöründe bitki kökünden toprak ısıtma sistemleri gibi birçok farklı uygulama ile yerden ısıtma ticari yapılar tarafından sıklıkla uygulanan etkili ısıtma çözümleridir.

Endüstriyel Yapılar

Endüstriyel yapılar ve sanayi kuruluşları için yerden ısıtma sistemleri “heat trace” olarak adlandırılırlar. Soğuk hava koşullarına bağlı olarak uzun boru hatlarında ve hammaddelerin bekletildiği tanklarda ısıtılma yapılması, akışkanların işlem öncesi ihtiyaç duydukları sıcaklığa çıkmaları için hayati öneme sahiptir. Boru hatlarında donmaya karşı koruma ve akışkanın kaybettiği ısıyı geri kazanması amaçlı “proses ısıtma” uygulamaları yapılmaktadır. Heat trace kablolarının özel yapısı ve yüksek sıcaklık değerlerinde çalışabilme özelliği endüstriyel yapıların soğuk hava ile mücadele etme noktasında en ideal çözümdür. Özellikle kimya fabrikaları ve imalat sektörünün hammaddelerinin bekletildiği tank ve varillerin de ısıtılması ve miksere girmeden önce akışkanlıklarının olması gereken değerlerde tutulması gerekmektedir. Bu nedenle tank ve varil ısıtıcılar geliştirilmiştir.

Yollar, Rampalar

Yollar ve rampalarda meydana gelen aşırı buzlanma sonucunda can kaybına ve mal kaybına sebebiyet veren trafik kazaları olabilmektedir. Asfalt ya da beton zemin altına uygulanan ısıtma sistemleri ile buzlanmanın önüne geçilmekte seyahat konforu ve can güvenliği açısından kullanılabilmektedir.

Tarım Uygulamaları

Alttan ısıtma sistemleri ile bitkilerin köklerinin ısıtılmasına imkan sağlanmakta seracılık uygulamalarına kolaylıkla uygulanabilmektedir. Kış aylarında yetişmesine imkan olmayan bitki ve meyvelerin alttan ısıtma ile toprağın ve ortamın ısıtılarak yetiştirilmesine imkan tanımakta alternatif ısıtma sistemlerine göre ekonomik çözüm sunabilmektedir. Alttan ısıtma sistemlerinde uygulama alanına göre sulu ya da elektrikli sistemler olarak projelendirilebilmektedir.

Stadyum uygulamaları;

Stadyumların çim zeminleri olası kış şartlarına karşı olumsuz etkilenebilmektedir. Toprak zemin içerisine uygulanan alttan ısıtma sistemleri ile olası kar yağışı ve don olaylarına karşı çim zeminler korunmaktadır. Ayrıca olası zemin bozuklukları sonucu ortaya çıkan sporcu sakatlanmalarını önlenmekte spor aktivitelerinin zeminlerin bozulmasıyla etkilenmesine önlem alınabilmektedir.

Yerden Isıtma İle İlgili Sorulan Sorular?

Yerden ısıtma sisteminin ömrü ne kadardır?

Yerden ısıtma sistemlerinin kullanım ömrü genellikle binaların kullanım ömrü kadar olmaktadır. Sistem belirli bir kullanım yılı sonunda yenileme gerektirmemekte ortalama 100 yıl ömür biçilebilmektedir. Yerden ısıtma sistemleri; kullanım amacına uygun kullanıldığı müddetçe belirlenmiş zaman diliminde görevini rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir. Kurulumu gerçekleştirilen sistemler genelde ömürlük olarak tanımlanabilmektedir.

Yerden ısıtma inşaat aşamasında yapılabilir mi?

Yerden ısıtma sistemleri binaların inşaat aşamasında sağlıklı bir şekilde uygulanabilmektedir. Hatta inşaat aşaması olması sebebiyle uygulanacak yerden ısıtma sisteminin uygulama çeşitliliği konusunda avantaj sağlamakta alternatiflerin çok olması sebebiyle ortama en uygun sistemin döşenmesine imkan tanıyabilmektedir. İnşaat projelerinde kaba inşaatın bitmesi sonrası yerden ısıtma sistemleri projelerine rahatlıkla başlanabilmektedir.

Bebek odasında alttan ısıtma nasıl yapılır?

Ailenizin en minik üyesi aranıza katıldı ve onun sağlığı için yapmayacağınız şey yok. Bebek odası zemini altına uygulanan elektrikli yerden ısıtma sistemi bebekler için en sağlıklı sıcaklık olan 20°C-24°C arasına sabitlenebilmekte konforlu ve sıcak bir ortam sunabilmektedir. Ayrıca ailelerin endişelendiği bir başka nokta da çocuklarının oyun esnasında soğuk zeminden etkilenmesidir. Yerden ısıtma sistemi ile sıcak zemine sahip olan bebek odaları çocukların soğuktan etkilenip hasta olmasına engel olabilmektedir.

Banyoda zemin ısıtma sistemi yapılmalı mıdır?

Hasta olmamak adına soğuk bir banyo ortamının olması düşünülemez. Banyo zeminleri için genellikle kullanılan seramik zemin altına yerden ısıtma sistemleri uygulanmaktadır. Yer ve konfor açısından faydalı olabilmenin yanı sıra yerden ısıtma sistemleri zeminin altında olması sebebiyle nemden etkilenmemektedir. Soğuk seramik zemine basmak mecburiyetini ortadan kaldıran yerden ısıtma sistemleri banyo ısınması konusunda alternatiflerine göre oldukça konforlu ve ekonomik çözüm sunabilmektedir. Gerekli koruma tedbirlerine sahip olması sebebiyle ıslak ve nemli ortamda kolaylıkla uygulanabilmekte ve kullanılabilmektedir. Sağlık açısından yerden ısıtma sistemine sahip ıslak zeminlerde bakteri ve mantar oluşumu minimum düzeydedir.

Mutfak için yerden ısıtma sistemi nasıl yapılır?

Mutfak ortamlarında zemin döşeme malzemesi genellikle seramik kullanıldığı için bu kısımlar soğuk olabilmektedirler. Radyatörlü sistemler mutfak ortamlarına pek bir çözüm üretememektedir. Yerden ısıtma sistemleri aracılığı ile soğuk seramik zeminler ısınmakta ve daha konforlu bir ortam sunabilmektedir. Ayrıca mutfak alanının oldukça küçük olması sebebiyle yerden ısıtma sistemlerinin yer kaplamaması, alan tasarrufu açısından oldukça faydalıdır. Uygulanacak mutfağın zemini ister inşaat aşamasında ister daha sonraki aşamada olsun en uygun yerden ısıtma döşemesi tespit edilerek uygulama gerçekleştirilebilmektedir.

Zemin ısıtma için hangi tür döşemeler uygundur?

Zemin ısıtma açısından laminant parke, doğal bazı taşlar ve seramik zeminler yerden ısıtma sistemleri açısından uygun zeminlerdir. Konut ya da işyeri uygulamalarında seramik veya laminant parke altına uygulanan sistem hamam uygulamalarında mermer altına uygulanabilmektedir. Sıcağı iletme özelliği olan ve ısıya karşı duyarlı olmayan her zemin yerden ısıtma için uygundur. Yerden ısıtma sistemleri genellikle seramik veya laminant parke altına uygulanmaktadır.

Seramik mi laminant mı tercih edilmelidir?

Yerden ısıtma sistemlerinin hem sağlıklı hem daha verimli çalışması açısından yalıtım yönünden daha faydalı olan laminant parke zeminler daha çok tercih edilmektedir. Laminant parkelerin soğuğa karşı yalıtımlı olması ve yerden ısıtma sistemlerine daha uyumlu olması sebebiyle sistemi kullanacak kişiler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Tüm bu avantajlarının yanında kurulum sırasında zamansal olarak daha kısa sürede döşenebilen laminant parkeler olası bakım ya da onarım esnasından daha pratik kullanım olanağı sağlayabilmektedir. Ancak seramik zeminlere uygulanması konusunda da söz konusu ısıtma sisteminin uygulanması açısından bir engel bulunmamaktadır.

Elektrikli Yerden Isıtma Sistemi Programlanma İmkanına Sahip Mi?

Teknolojinin gelişmesi ile tüm sektörlerde olan dijitalleşme yerden ısıtma sistemlerinde de olmaktadır. Programlanabilir dijital termostatlar sayesinde elektrikli yerden ısıtma sistemi istenilen saat aralığında çalışıp otomatik olarak kapanabilmektedir. Bunun avantajı nedir denirse siz işten eve gelmeden elektrikli yerden ısıtma sistemi devreye girerek evin ısınmasını sağlar böylece beklemenize gerek kalmadan sıcak bir eve gelmenize olanak tanımaktadır. Ayrıca alttan ısıtma sistemi sadece sizin evde bulunduğunuz sürede çalışarak ekonomi sağlamakta ısınma masraflarının düşmesine imkan verebilmektedir.

Ahşap zeminlere elektrikli yerden ısıtma uygulanabilir mi?

Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin ahşap zeminlere uygulanmasına bir engel yoktur. Ancak uygulanacak elektrikli yerden ısıtma döşeme malzemesinin ahşap zemine uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. Ahşap zemine uygulanacak ısı kabloları 10Watt tan yukarı olmamalıdır. Çünkü daha yüksek enerjili kablolama uygulanır ise alttan ısıtma sistemi ile ahşap zemin fazla ısınacak ve kurumasına neden olacaktır. Kuruma olması ahşap zeminin kullanım ömrünü azaltmakta ve zarar vermektedir.

Elektrikli yerden ısıtma sistemleri ıslak zeminde güvenli midir?

İnşaat yapmak için gerekli yasal koşulları içerisinde 30ma kaçak akım rölesi yapılması yasalarla zorunlu kılınmıştır. Elektrikli yerden ısıtma sistemleri kurulumu sırasında topraklama sistemine entegre edilmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi gerekli kazalara karşı önlemli ve güvenlidir.

Elektrikli yerden ısıtma sistemini kendim kurabilir miyim?

Elektrikli yerden ısıtma sistemi kolay ve basit bir kurulum gerektirmesine karşın uygulanacak zemin, bina ve coğrafi koşulların farklılık göstermesi açısından tecrübeli profesyonel bir ekip tarafından uygulanması daha faydalı olmaktadır. Elektrikli yerden ısıtma sisteminin elektrikle çalışması sonucu gerekli önlemleri almak gerekliliği sebebiyle belirli bir bilgi birikimi sahibi tecrübeli uzmanı kişiler tarafından uygulanması daha çok tavsiye edilmektedir.

Metrekareye kaç Watt güç uygulanmalıdır?

Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde kullanılacak enerji miktarı soru işareti oluşturmaktadır. Elektrikli yerden ısıtma sistemi uygulanan mekana ve coğrafi bölgeye bağlı olmak üzere metrekareye 100w-150w güç uygulanabilmektedir. Eğer alternatif bir ısıtma sistemine destek olarak elektrikli yerden ısıtma sistemi uygulanacaksa 100watt’lık enerji yeterli olmaktadır. Ana ısınma yöntemi olarak kullanılacaksa metrekareye 150w güç uygulamak gerekmektedir.

Elektrikli yerden ısıtma ile zemin kaç dereceye kadar ısınır?

Elektrikli yerden ısıtma sistemi çalıştırılmasıyla zemin hem sağlık koşulları hem de döşeme ve mobilyaların zarar görmemesi adına 35°C’ye kadar ısıtılabilmektedir. Kaliteli bir elektrikli yerden ısıtma sistemi sahip olduğu termostat ayarı ile 0°C ile 35°C arası bir sıcaklığa ayarlanabilmektedir.

Seramik zemine elektrikli yerden ısıtma uygulayabilir miyim?

Yerden ısıtma zemin üzerine kırma işlemi yapmadan şilte tabakalar yapıştırılarak sistem kurulumu gerçekleştirilir. Kurulumun ardından yerden ısıtma sisteminin üzerine yeni zemin döşemesi döşenerek işlem sonlandırılır. Seramik zemin elektrikli yerden ısıtma sisteminin uygulanması için bir engel teşkil etmemektedir.

Elektrikli yerden ısıtma sistemi bakım gerektirir mi?

Kaliteli malzeme ile uygulanmış bir elektrikli yerden ısıtma sistemi, hem malzemenin kalitesi hem de mekanik bir sistemi içermemesi sebebiyle bakım gerektirmemektedir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi kullanım amacına uygun kullanıldığı müddetçe bakım onarım yenileme gerektirmemektedir.

Elektrikli yerden ısıtma toz kaldırır mı?

Radyatörlü sistemler ve yerden ısıtma sistemleri birlikte kullanılabilir mi?

Tamamen kullanıcının takdirine kalmasının haricinde hem kalorifer sistemi hem de konfor sağlamak açısından alttan ısıtma sistemleri birlikte kullanılabilmektedir. Bazı kullanıcılar konfor artırmak açısından radyatörlü ısınma kullanılan evlerin banyo kısımlarına yerden ısıtma sistemi kurulumu yaptırabilmektedir. İki sistemin beraber kullanılması açısından bir engel unsur bulunmamaktadır.

Kablo arıza yaparsa zeminin komple elektrikli yerden ısıtma sistemini yenilemek gerekir mi?

Bilinçli personel tarafından uygulanan elektrikli yerden ısıtma sistemlerinin sorun çıkarma olasılığı son derece düşüktür. Ancak elektrikli yerden ısıtma sisteminin arızalanması durumunda zemin döşemesinin ya da sistemin komple değiştirilmesi ya da yenilenmesi gerekmemektedir. Kullanıcılar elektrikli yerden ısıtma sisteminin olası arızası durumunda tüm evdeki sistemde sorun çıkmasından korkabilmektedir fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Elektrikli yerden ısıtma sisteminin arızalanması sonrası teknik servisin sahip olduğu teknolojik arıza tespit cihazları sayesinde, elektrikli yerden ısıtma sisteminde arızalar nokta tespiti yapılabilmekte ve kısa sürede arızalar giderilebilmektedir.

Elektrikli yerden ısıtma sistemi yangın çıkarır mı?

Yapı kanunları gereği elektrikli yerden ısıtma sisteminin uygulandığı binalara elektrik kaçak rölesi yapılması yasal zorunluluktur. Bu yapılmadığı müddetçe binalara ruhsat verilmemektedir. Olası kısa devre durumunda topraklama ve sigorta sistemi koruma unsurları devreye girerek yerden ısıtma sisteminin elektriğini kesmektedir. Elektrikli yerden ısıtma sisteminin yangın çıkarma olasılığı yasalara uygun kontrolleri yerine getirilmiş binalarda mümkün değildir.

Elektrikli yerden ısıtma ile alt komşumu ısıtır mıyım?

Elektrikli yerden ısıtma sisteminin beton zemine uygulanışı akıllara enerji kaybını getirebilmektedir. Ancak bu ısıtma sistemi uygulanırken gerekli yalıtım malzemeleri kullanılmakta alttan ısıtma sisteminde üretilen tüm ısı enerjisinin üst zemine aktarılması sağlanmaktadır. Elektrikli yerden ısıtma sisteminin alt kattaki tavana ısı iletmesi mümkün değildir.

Yerden Isıtma & Radyatör ile Isıtma Karşılaştırması

Her iki ısıtma sisteminin belirli avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte yerden ısıtma sistemlerinin bu konudaki avantajları radyatörlü uygulamalara göre oldukça fazladır.

Radyatör İle Isıtma

    • Radyatörler aracılığı ile ısıyı iletmesi sebebiyle ortamda yer kaplayarak mekanların küçülmesine alan kayıplarına neden olmakta mobilyaların yerleştirilmesinde problemlere neden olabilmektedir.
    • Radyatör sistemi kurulurken yalıtım ile ilgili bir işlem gerçekleştirilmez.
    • Radyatörlerden çıkan sıcak hava tavana yakın bölümde birikir mekanın yere yakın bölümleri daha serin olur.
    • Alternatif enerji kaynakları uygulanması konusunda yetersiz kalmaktadır.
    • Radyatör veya fanlar sıcak hava üfleyerek ortamdaki nemin azalmasına ortamdaki nem dengesinin bozulmasına sebebiyet verebilmektedir.
    • Radyatörlü sistemin kullanılması ile ortamın hava kalitesi bozulmakta nem dengesi düşmektedir.
    • Enerji tasarrufu yerden ısıtma sistemine göre düşüktür.
    • Metal radyatörlerin kullanım ömrü 10 ile 15 yıl arasındadır. Süre bitimiyle radyatörler hurdaya çıkarak yenileme istemektedir.
    • Radyatörleri döşeme ve ısıtma sistemini uygulama için günlerce işçilik gerektirmektedir.
    • Radyatörlerden çıkan sıcak hava perde lekelerine sebep olabilmektedir.
    • Radyatörden çıkan sıcak hava ortamda toz kalkmasına sebebiyet verebilmektedir.

Yerden Isıtma

    • Elektrikli yerden ısıtma sistemleri zeminin altına uygulanması sebebiyle ortamda yer kaplamazlar ve özgür kullanım alanları sunarlar.
    • Alttan ısıtma kurulumu sırasında ayrıca zemine yalıtım malzemeleri uygulanır ve ısı kayıplarının önüne geçilir.
    • Isının tavana birikmesi sorunu elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde ortaya çıkmaz ısı homojen ve stabil olarak ortama dağılır.
    • Alternatif enerji kaynaklarına yerden ısıtma sistemleri entegre edilebilmekte ısınma için güneş enerjisinden rahatlıkla faydalanılabilmektedir.
    • Elektrikli yerden ısıtma sistemleri kullanımında ortamdaki hava dengesi etkilenmemekte nem oranında değişiklik gözlemlenmemektedir.
    • Gerekli yalıtım sistemlerinin kurulumu ve gerekli ısı enerjisinin radyatörlü sisteme göre daha az gerekmesi sebebiyle elektrikli yerden ısıtma sistemi enerji tasarrufuna imkan verebilmektedir.
    • Elektrikli yerden ısıtma sistemi uygulama şekline göre karbon tabanlar ve şilteler kullanılması ile 1 günlük zaman diliminde kuruluma imkan verebilmektedir.
    • Zemini ısıtması sebebiyle hava sirkülasyonu elektrikli yerden ısıtma sisteminde düşük olmakta is ve perde lekesine sebep olmamaktadır.
    • Elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde ortamda toz kalkması durumu yaşanmamaktadır.

Neden Kaizen ile Yerden Isıtma Sistemi Kurmalısınız?